RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

17.10.2018

De RTBF blinkt uit in Qualimat

Golf 9: de RTBF staat aan de top van 6 op de 7 bestudeerde categor

De RTBF blinkt uit in Qualimat

Eind september publiceerde Telepro de resultaten van de 9e golf van zijn Qualimat-onderzoek. De RTBF-uitzendingen staan bovenaan op de rankings van 6 op de 7 bestudeerde programmacategorieën. Tot drie keer toe staan La Une en La Deux op de leidersplaats in het klassement.

'Qualimat' is een Télépro-onderzoek naar de kwaliteit van de uitzendingen van Franstalige zenders (RTBF, RTL, TF1, France 2, France 3, AB3). De publicatie van september is de 9e enquêtegolf en betreft de periode maart-mei 2018.

 

'Qualimat' rangschikt de terugkerende uitzendingen van de vooravond, de primetime en het tweede deel van de avond op basis van een evaluatie gemaakt door een representatief kijkerspanel. De evaluatie gebeurt op basis van een aantal kwaliteitscriteria (technische kwaliteit, kwaliteit presentator, enz.).

 

Wat u moet onthouden

  • De RTBF-uitzendingen onderscheiden zich in 6 van de 7 geanalyseerde programmacategorieën. In deze zes categorieën palmen de RTBF-producties de TOP 5 in! De RTBF is afwezig in de categorie 'reality tv', bij gebrek aan content in dit genre.

 

  • De RTBF is drie keer leider: de zender verovert de titel van beste Frans-Belgische serie (Capitaine Marleau - La Une), beste spelprogramma (Tout le monde veut prendre sa place – La Deux) en beste entertainment (Le Grand Cactus – La Deux).

 

 

 

Enige uitleg :

  • De Brits-Amerikaanse serie 'Lucifer' (La Deux) munt uit qua originaliteit en de acteerkwaliteit van de personages.

 

  • De Frans-Belgische serie 'Capitaine Marleau' (La Une) is populair dankzij de originaliteit, het atypische karakter van de heldin en de acteerkwaliteit van de personages.

 

  • Wat spelshows betreft, blinkt 'Tout le monde veut prendre sa place' (La Deux) uit dankzij Nagui die erkend wordt als de beste van alle presentatoren van tv-spelprogramma's.

 

  • Voor de 4e keer op rij verovert 'Le Grand Cactus' (La Deux) de 1e plaats in het entertainmentklassement. Jérôme de Warzée wordt nog altijd beschouwd als de beste presentator van dit soort programma's.

 

  • De informatiemagazines 'On n’est pas des pigeons' (La Une) en 'Questions à la une' (La Une) staan golf na golf telkens in de top 5.

 

  • In de categorie ontspanningsprogramma's behoudt 'Le jardin extraordinaire' (La Une) de 3e plaats die al in golf 8 werd behaald.