RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

27.02.2020

DAB+ begint sterk!

Uitstekende start voor DAB+ in Franstalig België

DAB+ begint sterk!

Sinds zijn officiële lancering op 4 november 2019 boekte DAB+ heel wat vooruitgang. De vereniging maRadio.be, de Waalse tegenhanger van Digitale Radio Vlaanderen, die de privé- en openbare Belgische radio's groepeert, liet een enquête uitvoeren bij IPSOS om er een eerste reeks conclusies uit te trekken.

Nog even meegeven dat DAB+ een betere geluidskwaliteit biedt en een veel groter zenderaanbod heeft. Op dit ogenblik zijn in Franstalig België al 25 digitale zenders operationeel en dat aantal zal in de komende maanden uitgroeien tot 72. Wat onze mediapartners betreft, omvat dit aanbod onder meer de themazenders VIVA+, JAM en Tarmac die niet beschikbaar zijn in FM.

DAB+ boekt succes sinds zijn lancering op 4 november 2019. De promotiecampagne die vorig jaar gevoerd werd, met de medewerking van presentatoren van de Franstalige Belgische zenders, wierp zijn vruchten af. Getuige de resultaten van de IPSOS-enquête uitgevoerd op aanvraag van maradio.be.

Voor deze enquête werden tussen 25 november en 31 december 2019, 1.500 Franstaligen 12+ telefonisch geïnterviewd.

 

 

Dit zijn de resultaten:

  • Wat spontane bekendheid betreft, kennen meer dan twee luisteraars op de drie DAB+ (i.e. 2,5 keer meer dan een jaar geleden) en qua geholpen bekendheid weten drie respondenten op de vier (na toelichting) waar DAB+ voor staat.
  • Het percentage DAB+ -radio's en -autoradio's die de bevolking in bezit heeft, is in een jaar tijd meer dan verdubbeld.
  • Een luisteraar op de vier is van plan om binnenkort een digitaal toestel te kopen.
  • 9% van de - eind 2019 - ondervraagde (Franstalige) Belgen is in het bezit van een compatibel toestel en daarvan zegt 93% tevreden te zijn met DAB+ .
  • De leeftijdsgroep die het meest ontvankelijk is voor DAB+ is die van 25-44-jarigen.
  • DAB+ verhoogt de consumptie van het medium radio.

 

Deze resultaten overtreffen de verwachtingen van de vereniging maradio.be. En, aangezien de enquête amper drie maanden na de start van de overstap naar DAB+ werd uitgevoerd, zijn ze veelbelovend voor de toekomst.

Het Europees wetboek voor elektronische communicatie dat in december 2020 wordt ingevoerd, zou de ontwikkeling van DAB+ overigens nog een extra boost geven. Volgens dit Europees wetboek zullen autobouwers immers verplicht zijn hun modellen standaard uit te rusten met een digitale autoradio.

Nog even meegeven dat RMB u de mogelijkheid biedt om mee te surfen op de DAB+ -golf dankzij de aanbiedingen van de exclusieve digitale RTBF-radiozenders Viva+ en Jam.

 

Meer info? Aarzel niet uw gebruikelijke contactpersoon te bellen of te mailen naar sales@rmb.be