RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

08.04.2020

"In lockdown maar niet alleen"

CAP48 en RTBF lanceren gratis nummer om lokale hulpverlening te vergemakkelijken

In deze lockdown ondersteunen CAP48 en de RTBF de actie die de overheidsinstanties organiseren voor sociale noodsituaties. Anne-Laure Macq, coördinatrice van CAP48, legt uit hoe de RTBF, via de actie 'Confinés mais pas seuls' (In lockdown, maar niet alleen), het publieke solidariteitsplatform ondersteunt met een callcenter.

 

 

Sinds de uitbraak van de crisis biedt de RTBF speciale informatieprogramma's en ook uitzendingen waarin burgers het woord krijgen. De aanpak 'Pour vous, Avec vous' heeft tot doel contacten te creëren en tegelijk solidariteitsambassadeur te zijn.

 

Aangespoord door de oproepen van luisteraars en kijkers die zich nuttig willen maken, zet de RTBF zich in om de burenhulp in de gemeenten te vergemakkelijken en te stimuleren.

 

Solidariteit is het DNA van CAP48. Vandaag gebruikt deze vzw haar ervaring door de hulp die de gemeenten al organiseren, extra te ondersteunen.

 

CAP48 en de RTBF zetten de actie 'Confinés mais pas seuls' op touw door de digitale tool 'Impactdays.be' aan te vullen. Dit gratis platform, erkend door het Waalse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, vergemakkelijkt de burenhulp door de vraag naar en het aanbod van burgerdiensten te verzamelen.

 

De RTBF en CAP48 zorgen niet enkel voor extra zichtbaarheid en bekendheid van het initiatief, ze openden ook het gratis nummer  0800/711.37 zodat iedereen zijn noden of diensten kan bekend maken. Dit callcenter is een aanvulling voor de website en richt zich tot een publiek dat niet zo vertrouwd is met het internet. Voortaan kunnen deze mensen hun voorstellen en vragen dus telefonisch doorgeven. De gegevens worden vervolgens geregistreerd en gecommuniceerd aan de betrokken gemeenten.

 

Contactgegevens:

 

Burenhulp en vrijwilligerswerk:

 
Sociale noodsituatie:

  • Wallonië: 1718
  • Brussel: 0800/ 35 243