RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

26.11.2021

Interview DH Radio – Deel II

Philippe Deraymaeker, Directeur DH Radio, vertelt ons over zijn ‘Music & News’-zender

Interview DH Radio – Deel II

DH Radio, opgestart in januari 2014, is een ‘Music & News’-format dat sindsdien flink is geëvolueerd. In deel 1 van het interview liet Philippe Deraymaeker ons onlangs ‘het plezier van muziek’ op zijn favoriete zender (her)ontdekken. In dit tweede deel beschrijft de directeur van DH Radio ons hoe de zender ‘de essentie van het nieuws’ aanpakt.

 

 

Philippe Deraymaeker is bij DH Radio niet enkel actief als presentator en journalist, sinds 2019 is hij ook directeur van de zender! Het is dan ook in deze functie dat hij RMB vriendelijk te woord stond om ons uitvoerig het format van DH Radio toe te lichten.

 

In het eerste deel van het interview beschreef Philippe ons de muziekkeuze van DH Radio: een positieve, mettertijd verjongde programmering, die veel aandacht besteedt aan de Belgische ontdekkingen en werd uitgebreid naar zes webradio’s.

 

In dit tweede deel van het interview legt Philippe Deraymaeker de focus op informatie en nieuws, de 2e pijler van DH Radio.

 

DH Radio maakt deel uit van de mediagroep IPM. Hoewel de toenadering tussen het medium radio en het medium pers bemoeilijkt wordt door hun verschillende tijdschema’s, maakt DH Radio op heel wat gebieden niettemin gebruik van de expertise van de doorgewinterde journalisten van IPM Group. Resultaat? Het nieuws dat op de radio wordt uitgezonden is weliswaar beknopt, maar toch nog uitgebreider dan de gewone nieuwsflash.

 

Philippe zoomt ook in op ‘Il faut qu’on parle’ de interviewrubriek die sinds april 2021 deel uitmaakt van het ochtendprogramma. Het is Maxime Binet, ex-verslaggever bij de RTBF en ex-journalist bij LN24, die het programma dagelijks om 7u30 in goede banen leidt. Met dit korte format (5 min.) wil de zender inpikken op het meest recente nieuws via een interview met een bekende persoon die kennis van zaken of het recht heeft om over het onderwerp in kwestie te spreken. De focus ligt afwisselend op de politieke en maatschappelijke actualiteit. Proximiteit staat centraal in deze aanpak. Daarom verlaat Maxine Binet regelmatig de studio van DH Radio om zelf naar de mensen toe te stappen die het nieuws halen of beleven. Overdag verschijnt ‘Il faut qu’on parle’ op de sociale media en de websites van IPM.

 

DH Radio besteedt ook bijzondere aandacht aan cultureel nieuws (tentoonstellingen, boeken, muziekevents, enz.) dat elke dag van de week, via korte berichten (1 tot 2 minuten), om het anderhalf uur wordt uitgezonden.