RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

15.12.2021

FLASH & Febelfin werken samen

FLASH & Febelfin werken samen om phishing te bestrijden met een nieuw concept

FLASH & Febelfin werken samen

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition lanceerden onlangs de sensibiliseringscampagne ‘Soyez malin. Déjouez le phishing.’/ ‘Wees slimmer dan een phisher’. En niemand minder dan inspecteur Sam, alias acteur Patrick Ridremont, bekend van de succesvolle Belgische RTB-cybercrimeserie ‘Unité 42’, was de geknipte persoon om het nieuwe concept van INSPECTEUR 42 te vertolken.

 

Heel wat Belgen worden tegenwoordig het slachtoffer van phishing of cyberoplichting, een alsmaar toenemende plaag van deze tijd. Phishing is een techniek om iemand via valse e-mails, sms’jes of sociale-mediaberichten een link te laten aanklikken en vervolgens persoonlijke informatie zoals een wachtwoord of bankcode te bemachtigen.

 

In 2020 ontving de federale politie iets meer dan 7.500 meldingen van phishingslachtoffers. Dat is ruim 200% meer dan in 2019. De Belgische federatie van de financiële sector (Febelfin) schat het totale bedrag aan frauduleuze transacties in 2020 op 34 miljoen euro. Bescherming zoeken tegen cyberdreiging is dus een grote uitdaging, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

 

De boodschap of waarschuwing om nooit je persoonlijke code(s) of wachtwoord(en) door te geven wordt vaak en via diverse kanalen verspreid. Toch heeft 12% van de Belgen nog nooit van phishing gehoord. Volgens Febelfin bedraagt dit aantal bij jongeren zelfs 30%. Wie een frauduleus bericht ontvangt, stuurt dit het best door naar het meldpunt ‘verdacht&safeonweb.be’. Het is een gemakkelijke maar ook nuttige oplossing want het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Zo worden andere internetgebruikers - die mogelijk nog op de frauduleuze link zouden klikken - beschermd en krijgen ze een waarschuwing van het CCB om niet verder te surfen op de verdachte website.

 

Onlangs lanceerden het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), Febelfin en de Cyber Security Coalition de sensibiliserinscampagne ‘Soyez malin. Déjouez le phishing’/’Wees slimmer dan een phisher’.

 

FEBELFIN besloot het fenomeen ook aan te pakken met een sensibiliseringsactie rond cybercriminaliteit, op touw gezet door RMB en het F.L.A.S.H.-team… vooral in de periode van Black Friday en Cyber Monday. En niemand minder dan inspecteur Sam, alias acteur Patrick Ridremont, bekend van de succesvolle Belgische RTB-misdaadserie ‘Unité 42’ was de geknipte persoon om het nieuwe concept van INSPECTEUR 42 te vertolken.

 

 

Phishing blijft nog te veel slachtoffers maken, dus we moeten blijven sensibiliseren. En dat is wat we via deze campagne doen. Ik ben blij dat we een beroep konden doen op Patrick Ridremont, alias inspecteur Sam uit de misdaadserie Unité 42. De verschillende video’s geven de campagne extra zichtbaarheid en die is mooi meegenomen. Want de centrale boodschap ’Deel nooit je persoonlijke codes’ moet echt zoveel mogelijk mensen bereiken. Een geslaagd concept!” aldus Karel Baert, CEO Febelfin.

 

De onderwerpen van de vijf video’s:

  • Phishing/smishing
  • Phishing
  • Bankkaart-phising
  • Geldezels
  • Fraude op onlineverkoopsites

 

Content Manager RMB: Emmanuel Pragana en Patrick De Vuyst

Acteur: Patrick Ridremont

Productie: Tchic Tchac Prod (Gilles Dej)

In akkoord met: Left Field Ventures productiebedrijf van de serie Unité 42 (John Engel)