RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

21.03.2022

23 maart: ‘Radios Ukraine’

Op 23 maart verenigden de Franstalige radiozenders zich onder de noemer Radios Ukrain

23 maart: ‘Radios Ukraine’

Eens te meer gaf het medium radio blijk van zijn geweldige reactievermogen en capaciteit om mensen in een recordtijd op de been te brengen. Toen bij verschillende broadcasters het idee ontstond om een solidariteitsactie voor de Oekraïense bevolking op touw te zetten, hadden de 12 Franstalige radio’s van ons land slechts enkele dagen nodig om de handen in elkaar te slaan voor een gemeenschappelijk initiatief. Op woensdag 23 maart nodigden alle omroepen, in hun respectievelijke programma’s, de luisteraars uit om naar ‘Radios Ukraine’ te luisteren.

        

Sinds Rusland hun land binnenviel, speelt zich voor miljoenen Oekraïners dagelijks een verschrikkelijk drama af. Hulp en donaties uit nabijgelegen landen zijn noodzakelijk om hun tragische lot te verzachten. De Franstalige media zijn zich bewust van hun belangrijke rol in deze solidariteitsactie en sloegen de handen in elkaar om onze landgenoten aan te moedigen zich in te zetten.

 

"Luisteren om te geven"

 

Het is via de radio, een medium waarvan de doeltreffendheid qua call-to-action al ruimschoots bewezen is, dat de Franstalige omroepen besloten in actie te komen.

 

Op 23 maart plaatsten alle zenders van het zuidelijke landsgedeelte hun programmering in het teken van Oekraïne. Het doel? Zoveel mogelijk donaties inzamelen voor het Consortium 12-12 en Artsen zonder Grenzen om de Oekraïners rechtstreeks te helpen, maar ook andere vormen van steun genereren.

 

De actie Radios Ukraine - opgebouwd rond het thema ‘Tendez l’oreille pour tendre la main’ (luisteren om te geven) - werd ondersteund door een communicatiecampagne op tv, in de pers en op social media.

 

 

Een persoonlijke inbreng

 

De Franstalige media droegen ook rechtstreeks bij tot de solidariteitsbeweging ten gunste van de Oekraïners. Alle radio’s aangesloten bij Radios Ukraine doneerden de reclame-inkomsten van die dag (23 maart) aan het Consortium 12-12 (7/8e van de totale inkomsten) en aan AZG (1/8e van de totale inkomsten).