RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

03.08.2022

Vrouwensport scoort!

Knappe kijkcijfers voor het EK en de Tour voor vrouwen op de RTBF in juli

Vrouwensport scoort!

In juli kwam er op de RTBF-zenders - met de uitzending van bijna het hele Women's EURO 2022 en acht etappes van de Tour de France Femmes - heel wat vrouwensport aan bod. Nooit eerder heeft die zoveel media-aandacht gekregen. De kijkcijfers weerspiegelen duidelijk de grote aantrekkingskracht van deze topsportcompetities die de vrouwen met glans hebben afgewerkt.

 

De RTBF, die over een buitengewone reeks sportrechten op Belgische en Europees niveau beschikt, wil de vrouwensport steeds meer zichtbaarheid geven en zo atleten ondersteunen die de aandacht van het grote publiek verdienen. In juli waren vooral het EK vrouwenvoetbal en de eerste editie van de Tour de France Femmes te zien op tv.  

 

Ruim een miljoen kijkers voor het EK

 

Het EK vrouwenvoetbal, dat begon op 6 juli en eindigde op 31 juli met de overwinning voor Engeland, blijft ongetwijfeld een belangrijke stap in de mediatisering van de vrouwensport. De stadions hadden nog nooit zo'n hoge bezettingsgraad voor wedstrijden van vrouwenteams en de televisie-uitzendingen trokken nog nooit zoveel kijkers.

 

Van het totale EK werden 17 wedstrijden op de RTBF uitgezonden, meer bepaald op Tipik, behalve de kwartfinale van onze Red Flames tegen Zweden die te volgen was op La Une.

 

Het gecumuleerde bereik van het EK vrouwenvoetbal op de RTBF bedraagt 1.047.000 kijkers, dus 24% van de totale dekking. Bij de VVA 18-54 behaalde deze total reach een score van 20%.

 

De drie wedstrijden van de Red Flames, ons nationale vrouwenelftal, genereerden uitzonderlijke marktaandelen: gemiddeld 28% bij de VVA 18-54, 34% bij de 18-34-jarigen en 35% bij de mannen.

 

 

Bijna 600.000 viewers voor de Tour de France Femmes


grote nieuwigheid van deze sportzomer was de Tour de France Femmes. Die vond plaats van 24 tot en met 31 juli. Geen tijdrit of zeer hoge bergen voor deze eerste editie, maar wel een aantrekkelijk en geslaagd parcours, gezien de grote aandacht voor de wielrensters langs de weg en op televisie.

 

Alle acht etappes van deze eerste Ronde van Frankrijk voor vrouwen werden uitgezonden op de RTBF, La Une of Tipik. Het gecumuleerde bereik van de Tour Femmes haalde 562.000 kijkers bij de totale bevolking en 120.000 individuen bij de VVA 18-54.

 

 

Juli blikt terug op groot succes

 

In juli bereikte alle RTBF-uitzendingen van de verschillende vrouwencompetities samen 1.2 miljoen kijkers.

 

 

Volgende vrouwensportevenement om in uw agenda te noteren: het WK basketbal voor vrouwen dat begint op 22 september waaraan onze nationale vrouwenploeg, de Belgian Cats, zal deelnemen.