Objectiviteit van de cijfers

Het bewijs in cijfers

Dag zonder mobiele telefoon

Dag zonder mobiele telefoon

Woensdag 6 februari is het Werelddag zonder mobiele telefoon. Maar kunnen we nog zonder smartphone leven? Voor de meesten van ons is de mobiele telefoon onmisbaar geworden. Hij vervangt onze agenda, onze wekker, ons fototoestel, onze computer,… Kortom, hij wordt steeds multifunctioneler en is alomtegenwoordig.

Volgens de CIM Establishment Survey van 2018 beschikt 77% van de Belgische gezinnen over een smartphone, i.e. een groei van +4% versus 2017. Bij een gelijkwaardige penetratie noteren we een grotere toename bij de Franstaligen (+6%) dan bij de Nederlandstaligen (+3%). Het uitrustingspercentage ligt het hoogst bij de jonge doelgroepen, met een plafond van 96% bij de 25-34-jarigen en 94% bij de 35-44-jarigen.

In onze hypergeconnecteerde samenleving verliest de gewone gsm flink wat terrein: zijn gebruik daalt met -13% in een jaar. De daling is nog duidelijker bij de 12-34-jarigen: het gebruik van de basis-gsm duikt hier naar 6%, i.e. -21% vs 2017.

63% van de Belgen verklaart internet te consumeren via de smartphone, dat is een stijging van +8% vergeleken met de vorige Establishment Survey. Bij de 12-34-jarigen klimt het aandeel internetbezoekers via smartphone naar 89%: i.e. een stijging van +4% vs 2017. Meer dan de helft (51%) van de jongeren kijkt tv of video op zijn smartphone. En 22% doet dit dagelijks. Het aantal jongeren dat radio luistert op zijn mobieltje is wel kleiner dan in 2017: 34% vs 37%.

 

 

Met de nieuwe technologieën en de onvoorwaardelijke gehechtheid aan de mobiele telefoon, ziet het gezinsmodel er inmiddels wel anders uit. Vandaag zijn de ouders 'digital natives' met hypergeconnecteerde gewoonten: de smartphone maakt integraal deel uit van het gezinsleven. Volgens een Franse studie, uitgevoerd door "faireparterie" en het onderzoeksbureau Gece, is meer dan één ouder op twee verslaafd aan zijn smartphone. 40% van hen wil toch nog het goede voorbeeld te geven en probeert niet aan het scherm van hun smartphone gekluisterd te zijn wanneer hun jonge spruiten erbij zijn. Toch gebruikt al 31% van de kinderen jonger dan 8 jaar de smartphone van hun ouders voor hun vermaak…