RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

29.08.2018

2018-2019 wordt performant!

De RTBF baseert zijn nieuwe-seizoensstrategie op 4 cruciale pijlers

2018-2019 wordt performant!

Op 29 augustus onthulde de RTBF zijn projecten voor het nieuwe seizoen 2018-2019. De omroep baseert zijn strategie op vier cruciale pijlers: originaliteit, Belgische verankering, digitalisering en diversiteit in het publiek.

Concreet biedt de omroep zowel op de radio en televisie als op het web nieuwigheden, behoud van de vaste waarden en een nieuwe casting

Onthoud alvast deze 'hoogtepunten':

 

La Une: de beste 'public access & fiction'-programma's in een nieuw jasje

  • Vanaf eind september presenteert de spitante Sara De Paduwa het programma 'Les associés', een gloednieuwe quiz van 52 minuten rond algemene cultuur. Verschijnt van maandag tot vrijdag vlak voor 'On n’est pas des Pigeons'.

 

  • De 'access'-uitbreiding wordt vervolledigd met een nieuwe formule 'On n’est pas des Pigeons' gepresenteerd door Benjamin Maréchal, de nieuwe 'kapitein' van de uitzending. Het programma, cross audio-video, wordt eveneens uitgezonden op VivaCité, om 10u30, ook hier in een vernieuwde vorm.

 

  • Het JT van 19u30 verschijnt in een volledig nieuw decor en analyseert de actualiteit op een vernieuwde manier, waarbij de combinatie van onderzoek, duiding en selectie tegenwicht moet vormen tegen de overvloed aan informatie.

 

  • De 'séance VIP' van maandag is synoniem aan 'topfilms' in diverse genres: The Revenant (meesterwerk met Leonardo DiCaprio), Chocolat (met Omar Sy als 1e zwarte clown), Sully (het waargebeurde verhaal van de noodlanding van een US Airways-toestel op de Hudson), Fantastic Beasts (fantasyfilm naar het gelijknamige boek van J.K. Rowling), enz.

 

  • De 100% Belgische series, die ook Vlaanderen en het buitenland konden bekoren, zijn terug voor een 2e seizoen. De nieuwe afleveringen van La Trêve zijn 'adembenemend'! Daarna is het de beurt aan Ennemi Public en Unité 42 met zeer sterke plots. Wat buitenlandse series betreft, vermelden we vooral 'The Good Doctor' die op 23/08 voor het eerst te zien was in Franstalig België.

 

La Deux verandert zijn programmaschema op woensdag & donderdag

  • De Europa League is terug op de RTBF. Met deze Europese voetbalbekercompetitie kunnen we het parcours volgen van clubs zoals Anderlecht en Standard. Ze worden vanaf 20 september telkens op donderdag live uitgezonden op La Deux.

 

  • Ook op donderdagavond, afwisselend met de Europa League, verschijnt seizoen 4 van 'Le Grand Cactus'. De formule blijft ongewijzigd, maar het team breidt vanaf 13/09 uit met een nieuwkomer: komiek Pablo Andres (alias agent Verhaegen – 246.000 volgers op Facebook) toont originele en funny video's rond de actualiteit.

 

  • De woensdagavond krijgt extra kleur met de komst van de beroemde 'Burger Quiz', gepresenteerd door Alain Chabat. Deze quiz die furore maakte in Frankrijk, wordt afgewisseld met de nog frissere en extra dynamische versie 2.0 van '69 minutes sans chichi' (die dus van donderdag naar woensdag verschuift) gepresenteerd door de ravissante Joëlle Scoriels.

 

La Première perfectioneert zijn nieuwe aanpak

  • Na de vernieuwing van zijn aanbod in april 2017 en januari 2018, vergroot de zender zijn nieuwsgierigheid naar onze snel veranderende wereld, met enkele unieke accenten. De radio zal meer bepaald de diverse uitdagingen van de Digitalisering onder de loep nemen: een wekelijkse kroniek (l’Actu 4.0 in Jour Première) en tal van speciale uitzendingen (vanaf 13/09) verdiepen zich in het onderwerp.

 

  • De iconische politieke uitzending Le grand Oral vindt zichzelf opnieuw uit: nieuwe format, nieuw tijdstip (zaterdag van 09u00 tot 10u00), nieuwe dynamiek. Ze wordt ook rijker en inspirerender dankzij belangrijke personen die hun stempel drukken op dit tijdperk!

 

  • Sinds 27 augustus krijgt het humormoment van Matin Première nieuwe bekende gasten en een nieuw uurschema. Om 7u23 hoort u voortaan "L'Instant Gunzig", "L’Instant Bruno Coppens", "L’Instant Manon Lepomme", laureate beste humorshow in Avignon, "L’Instant Jannin & Liberski" en het bijna ernstige moment met Walid en zijn kompanen.

 

De VivaCité-familie breidt uit

  • VivaCité blijft zijn 'proximiteitsaanbod' verder ontwikkelen en verwelkomt nieuwe stemmen:

    • Fanny Jandrain (ex. RTL en sinds september 2017 presentatrice op La Deux) neemt de touwtjes in handen van 'La Récré de Midi' en brengt de lichtere, bijzondere nieuwsberichten van de dag.

    • Olivier Duroy, die deze zomer NRJ inruilde voor VivaCité, presenteert 'Quoi de neuf' tussen 16u00 en 19u00. Het geknipte moment om alles te weten te komen over de voorbije dag en te genieten van wat ontspannende muziek!

    • Adrien Devyver leidt op zondagochtend 'Les Enfants de chœur' in goede banen: anderhalf uur lachen met op-en-top Belgische grappen en humor. Als presentator van 'le Grand Cactus' heeft Adrien al flink wat ervaring met dit soort entertainment!

 

Pure: 'La où tout commence', meer dan ooit!

  • Dit seizoen focust Pure op ontdekking en popcultuur. Eerste nieuwigheid: Amélie Zucca is elke ochtend om 09u00 van de partij met de Hotlist, een uur boordevol muziek, om nieuwe dingen te weten te komen en ontdekkingen te delen met de andere luisteraars.

 

  • Eén enkel stevig programma van 10u tot 19u, #POPUP, opgedeeld in 3 uurschijven: Vanessa Klak (10u-13u), Cédric-Jean Busine (13u-16u) en Bénédicte Deprez (16u-19u). Een hele dag lang volgen de drie presentatoren elkaar op aan de micro en verzorgen ze een pittige uitzending, de ideale mix tussen 'good music' en 'pop news'.

 

  • Elke avond om 19u00 presenteert Marie Frankinet in 'Là où tout commence' de artiesten van vandaag die de talenten van morgen worden.

 

  • 'What the Funk!', gepresenteerd door Selim Khemissi en DJ Junior Goodfellaz, is te horen op zondagavondDeze nieuwe uitzending focust op funk 2018 en alles wat te maken heeft met hedendaagse soul.

 

Digital:

  • Wat digital betreft, zet de RTBF zijn strategie voort die van Auvio het eerste Franstalige audio-videoplatform maakte, dat ook toegankelijk is voor het Belgische publiek in de EU-landen.

 

  • Als pionier op de markt voor webseries in ons land, blijft de RTBF 'made in Belgium'-creaties stimuleren: Boldiouk & Bradock wordt een van de nieuwe producties gemaakt door Belgische teams en verankerd in de Belgische realiteit.

 

  • De webcreatie van de RTBF zal verschillende 'native' podcasts produceren (bedacht en gecreëerd voor het web). We vermelden met name 'Salade tout' gewijd aan kook- en tafelkunst, en 'Doulange', een fictiepodcast in het 'journalistieke thriller'-genre.

 

  • Met Tarmac, een 100% digital merk, doet de RTBF zijn intrede in de sectoren van de e-sport en e-gaming binnenVanaf 27 december organiseert Tarmac de 'Tarmac Ciné Session': elke donderdag, 10 weken lang, zullen de liefhebbers van videogames in heel België het tegen elkaar opnemen in een Kinepolis-bioscoopzaal. Elke Tarmac Ciné Session wordt live uitgezonden op Auvio.

 

En ook…

Bovenstaande informatie geeft slechts enkele voorbeelden van de topcontent die de nieuwe-seizoensstrategie van de RTBF illustreert. De tv- en radiozenders en het web hebben nog heel wat meer content voor u in petto…

 

We geven nog even de evenementen mee die de RTBF jaar na jaar opnieuw op poten zet en in de kijker plaatst: Cap 48Rendez-vous Grand’place (feest van de Federatie Wallonië-Brussel), Les Magritte du cinéma, D6bels Music Awards en Viva for Life. Voor de volgende editie van VFL staat Adrien Devyver in de kubus, naast Sara De Paduwa en Ophélie Fontana.

 

De RTBF covert uiteraard ook de gemeenteraadsverkiezingen 2018. De actie 'Moi, Bourgmestre' (uitgezonden op tv, radio, internet en de sociale media) nodigt de burgers uit om te vertellen welke acties ze zouden ondernemen, mochten ze in hun gemeente verkozen worden.  

 

De RTBF is het bevoorrechte Franstalige medium van het internationale voetbal. De omroep heeft de meerderheid van de uitzendrechten voor de wedstrijden van de Rode Duivels. Tot de apotheose van Euro 2020 worden alle 'prioritaire' matchen exclusief uitgezonden op La Une of La Deux: de oefenwedstrijden van 07/09 (Schotland/België) en van 16/10 (België/Nederland), de kwalificatiewedstrijden van Euro 2020 vanaf maart 2019, enz.

 

Last but not least zullen er nog evenveel live sportuitzendingen en -magazines op het programma staan. Qua sportrechten is de RTBF een uitzondering in Europa: geen enkele andere generalistische zender kan zoveel evenementen en disciplines coveren.

 

 

Persdossier 2018 - 2019

Aarzel niet contact op te nemen met onze afdelingen Sales en/of Trading & Revenue
om te weten welke commerciële kansen de RTBF biedt voor al zijn merken.