RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

01.09.2021

RTBF-najaar voor iedereen!

Seizoen 2021-2022: de RTBF blijft ingaan op de verwachtingen van elk publiek

RTBF-najaar voor iedereen!

Met originele en gedurfde nieuwigheden, maar ook met nieuwe figuren: zo zet de RTBF zijn najaar 2021 in! Na een lange en moeilijke periode voor de bevolking van Wallonië-Brussel, wil de RTBF voor zingeving zorgen, dankzij kwalitatieve informatie en debatten. De publieke omroep belooft verbondenheid en solidariteit te bevorderen, de culturele sector te ondersteunen en het publiek aan te zetten om uit huis te komen. Maar hij wil ook plezier, lichtheid en ontspanning bieden. Wat content en formats betreft wil de RTBF voldoen aan de codes en verlangens van alle generaties en van elk publiek.

 

De RTBF blijft zijn programmarooster bijwerken op basis van de motivaties en verwachtingen van de vier doelgroepen waarop de omroep sinds het najaar van 2019 richt: 

 

 • Het grote publiek dat op zoek is naar verbondenheid en entertainment (La Uneen VivaCité).

 • Het publiek dat houdt van verrijkende kennis (La Trois, La Première, Classic 21 en Musiq’3)

 • Jongvolwassenen die behoefte hebben aan ontdekkingen en positieve momenten (Tipik en Jam)

 • De nieuwe generaties die zich willen ontspannen en de wereld ontdekken (Tarmac en Ouftivi).

 

In deze duidelijk omlijnde context pakken de RTBF-merken dit najaar uit met een reeks nieuwigheden.

 

 

La Une 

 

'Les Associés du week-end', nieuw entertainment gepresenteerd door Sara De Paduwa, wordt uitgezonden op zaterdag en zondag om 18u30. Het is de veel muzikalere versie van 'Les Associés', het oorspronkelijke programma dat tijdens de week werd uitgezonden: vier kandidaten nemen het tegen elkaar op in een aantal proeven die hun kennis testen. Kleurrijke uitdagingen die het hele gezin aan het lachte, dansen en zingen zetten!

 

'The Voice Belgique' is terug voor een 10e seizoen met 17 afleveringen (1 best of, 7 blind auditions, 3 knockouts, 2 cross battle lives en 4 lives). En bij een verjaardagseditie horen bijzondere coaches: de onvervangbare Typh Barrow en BJ Scott krijgen het gezelschap van twee Franse artiesten die op handen gedragen worden door het publiek: Christophe Willem en Black M.

 

Wat sport betreft verzorgt La Une de uitzending van de kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels voor het volgende WK dat plaatsvindt in november/december 2022 in Qatar. Komende wedstrijden op de agenda:

 

 • 02/09: Estland / België

 • 05/09: België / Tsjechische Republiek

 • 08/09: Wit-Rusland / België

 • 13/11: België / Estland

 • 16/11: Wales / België

 

Maandagavond is het filmavond en pakt 'Séance VIP' uit met thrillers zoals 'Le chant du loup' (The Wolf's call) enz., drama zoals 'Sully', 'My Beautiful Boy', enz., comedy zoals 'Les Tuche' 1 & 2, 'Beaux-Parents', enz), romantic comedy zoals 'La belle époque', 'Just a Gigolo', 'Tout le monde debout' (Rolling to You), 'L’Embarras du choix', enz…, en dramady's zoals 'Un Amour impossible', 'Alice et le Maire', enz.

 

Ook nieuwe, nog niet vertoonde series - coproducties staan op het programma van La Une:

 

 • 'Une affaire française', een drama geïnspireerd op de zaak Grégory Villemin.

 • 'Le tour du monde en 80 jours' volgens de roman van Jules Verne.​

 • 'L’absente', een zeer menselijke detectiveserie met Clothilde Coureau.

 • 'Sophie Cross', een politiereeks die volledig aan de Belgische kust werd gedraaid.

 • 'Fugueuse', een serie over tienerprostitutie, toegang tot pornobeelden, tienerproblemen in het algemeen, communicatie met de ouders, en de verwoestende rol van social media.

 

Verder besteedt La Une een deel van de zendtijd aan evenementen en, in het bijzonder, aan de acties Cap 48 en Viva for Life, les Fêtes de Wallonie en '50 jaar Fédération Wallonie-Bruxelles (uniek concert 'Rendez-vous Grand Place').

 

Last but not least… op 11 september 2021 is het 20 jaar geleden dat de WTC Twin Towers zijn ingestort na een terroristische aanval. Voor de gelegenheid zendt La Une een reeks sepcials uit (03/09, 09/09, 10/09 en 11/09) met nooit eerder gehoorde getuigenissen en nooit eerder geziene beelden.

 

VivaCité

 

Na een bijzondere 2020 editie in lockdownmodus onder de Reyerstoren, trekt Viva for Life dit jaar - van 17 tot 23 december - weer alle registers open in Doornik. Deze actie wordt georganiseerd ten voordele jonge kinderen en gezinnen die onder de armoedegrens leven in de Federatie Brussel-Wallonië. Het concept is sinds 2013 nog steeds hetzelfde: drie presentatoren van de RTBF sluiten zich zes dagen en nachten op in een glazen studio (kubus), zonder vast voedsel te eten. Samen verzorgen ze er een uitzending van 144 uren ononderbroken live radio. Sara De Paduwa en Ophélie Fontana zijn opnieuw van de partij voor een nieuw seizoen. Zij krijgen gezelschap van Marco, de ochtendpresentator van Tipik radio.

 

De regionale ontkoppelingen van de namiddag ruimen plaats voor het programma 'Les Ambassadeurs' (ma-vrij;14u30-17u00), de radioversie van de televisie-uitzending. Deze radioversie, gepresenteerd door Michaël Pachen, neemt het DNA over van de uitzending op La Une, maar in een andere verhaaltrant: tijdelijker en multiregionaler. Net als op televisie is het de bedoeling de streken, hun talenten en troeven in de kijker te plaatsen.

 

'La Grande Forme', het door Adrien Devyver gepresenteerde, in het najaar 2020 gelanceerde programma rond gezondheid vond al snel zijn publiek. In de huidige gezondheidscrisis is het thema des te belangrijker.  Daarom wordt de uitzending verlengd met 30 minuten en staat ze geprogrammeerd van maandag tot en met vrijdag, van 13u30 tot 14u30.

 

'C’est pas fini' is terug voor een 3e seizoen met een nieuwe zendtijden en een nieuw format van maandag tot en met donderdag, van 17u00 tot 19u00. Patrick Weber, Mariane Virlée en hun team debriefers bespreken alle nieuwsonderwerpen met de luisteraars. De uitzending begint voortaan met 'La Patate Chaude', een veelbesproken hot topic.

 

 

La Première

 

Elke dag van de week, van 16u00 tot 17u00, staat Walid als leraar voor de klas in 'Salut les Copions'. Een gloednieuw spelprogramma/quiz rond algemene cultuur en het thema school. Verschillende sidekicks spelen de rol van leerling en er zijn ook artiesten op zoek naar bekendheid en RTBF-figuren te gast. Op de agenda: oefeningen, spreekbeurten, verrassingstoetsen, herinneringen en veel plezier. Klaar voor een toets?

 

Vlak na 'Salut les Copions', in drive time van 17u00 tot 19u00, van maandag tot en met vrijdag, presenteren Julie Morelle en Arnaud Ruyssen het nieuwe magazine 'Declic'. Deze horizonverbredende info talk geeft duiding over het nieuws in België en de rest van de wereld. Samen met hun columnisten en gasten zorgen Julie en Arnaud ervoor dat verschillende standpunten aan bod kunnen komen.  

 

La Première houdt zijn aanbod native podcasts op peil, meer bepaald met 'Les Quatre Saisons' (over de Belgische politiek met Vivaldi's Vierjaargetijden als muzikale achtergrond), 'Plan B' (wekelijkse zoektocht naar de verschillen en gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België), maar ook met nieuwigheden zoals 'A bras le cœur', 'Zéro Mort' (podcast van Laurence Bibot), enz.

 

Classic 21

 

Het bestaande aanbod van negen webradio's wordt aangevuld met twee nieuwe thematische onlineradio's:

 

 • De klok rond groepeert Classic 21 Live de grootste rockconcerten aller tijden op één enkele plaats. Deze thematische radio biedt ook ruimte aan showcases die Classic 21 al van sinds zijn lancering heeft opgenomen

 

 • Classic 21 Underground brengt alternatieve muziek die niet vaak op de gewone radio wordt uitgezonden, maar wel te horen is in zalen en op festivals. Op het programma: atypische producties, het soort waarnaar het publiek op zoek is op standaard streaming platforms. Alternatieve muziek komt ook aan bod op Classic 21 in het programma Underground (dinsdag-donderdag van 21u tot 23u). Zo zal het lineaire aanbod de audiostreaming versterken en aanvullen, en vice versa.

 

Wat betreft evenementen biedt Classic 21 geleidelijk opnieuw een podium aan artiesten van de Federatie Wallonië-Brussel: akoestische sets en interviews zullen de programma's van de zender verrijken. En nu de relance weer op gang komt, organiseert Classic 21 ook exclusieve showcases in de regionale zalen.

 

Musiq’3

 

Deze maand (september 2021) organiseert Musiq’3 - ter gelegenheid van zijn 60-jarig bestaan - zijn drie eerste thematische radiozenders: Musiq3 Baroque, Musiq3 Romantique, Musiq3 Jazz. Deze 'music only' radio's zijn complementair aan het lineaire aanbod en richten zich tot het grote publiek.

 

Een hoogtepunt in het najaar van Musiq’3 wordt het Festival Musiq3 Brabant Wallon dat plaatsvindt van 25/09 tot en met 14/10/2021: een festival waar elk publiek welkom is om klassieke muziek te ontdekken! Dit evenement, dat de openheid en gezelligheid van zijn grotere Brusselse naamgenoot deelt, verloopt in twee fasen: eerst worden in heel Waals-Brabant ambulante concert-ontmoetingen georganiseerd om lokale muzikanten in de kijker plaatsen, en vervolgens staat nog een hele week in Ottignies-Louvain-la-Neuve op het programma.

 

 

Tipik en télévision

 

'My Tiny Restaurant', een nieuw 100% RTBF-programma, verschijnt vanaf oktober op zondag in prime time op Tipik. 'My Tiny Restaurant', gepresenteerd door Selim, is een restaurantcompetitie: heel wat liefhebbers van de kookkunst dromen van een eigen restaurant. Hiervoor is niet alleen kook- maar ook ondernemerstalent nodig. Tien teams van  kookfanaten nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd: in een 'tiny' versie van hun project moeten ze het menu, het restaurant, het concept, enz. ontwerpen. De jury bestaat uit een chef-kok, een investeerder en een gastronomisch influencer. De winnaar krijgt hulp bij het realiseren van zijn zaak.

 

'Baraki' is de allereerste 'Belgische serie' van Tipik. Het verhaal draait rond de familie Berthet, een kleurrijke clan van gekke figuren die de grillen van het leven in een waanzinnig tempo zullen trotseren. In de streek zijn de Berthets alom bekend als de baraki (Waals voor woonwagenbewoners). De serie (20 afleveringen van 26 minuten) is vanaf 1 september te zien op Auvio en vanaf 12 september elke zondag om 20:10 uur op Tipik tv.

 

Nog andere niet te missen miniseries op Tipik: 'Chernobyl' over de gevolgen van de kernramp die plaatsvond in Oekraïne in 1986 en de Amerikaanse serie 'The Undoing' met Nicole Kidman en Hugh Grant.

 

Fictie op Tipik dat betekent ook film op woensdag met topfilms voor Tipik-publiek dat houdt van een vleugje nostalgie  ('Joker', 'Mr. Wolff', 'Fast & Furious 8', '22 miles', 'Second Act', 'Spider-Man New Generation', 'Our Happy Holiday', 'American Gangster', 'Atomic Blonde', 'Robin Hood', enz.). Op zaterdagavond staan dan weer de filmreeksen 'Men in Black' en 'Harry Potter' op het programma. En vrijdagavond laat komen de genres thriller en horror aan bod.

 

Vanaf 13 september verhuist '100% Sport' van La Une naar Tipik, zelfde dag, zelfde tijd (zondag om 18u30). Tipik positioneert zich zo meer dan ooit als de sportzender van de RTBF. Het nog steeds door Jérémie Baise gepresenteerde programma krijgt een redactionele make-over, meer op het magazineformat gericht, en heet daarom voortaan '100% Sport – Le Mag'. In dit korter, dynamischer format komen naast het sportgebeuren van het weekend, met zoveel mogelijk interviews, ook de nieuwe extreme sporten aan bod.

 

Tipik en radio

 

Van maandag tot en met vrijdag is Marco er weer voor een nieuw seizoen van 'Réveil de Tipik', om de luisteraars vanaf 6u00 door de ochtend te loodsen. Nog steeds in het gezelschap van François de Namur kan Marco nu ook rekenen op assistentie van een nieuwe, getalenteerde presentatrice: Lara Bellerose. Met haar humor en gevatte reacties maakt deze ex-Tarmac stem het 'Réveil de Tipik'-team perfect aan. 

 

Tipik en digital

 

Tipik digitaal zet het nieuwe seizoen veelbelovend in met enkele nieuwe webdocumentaires: 'Tipik Love' (begrijpen hoe we elkaar liefhebben in 2021), 'Normal' (een andere kijk op geestelijke gezondheid) en 'Commises d’office' (focus op de carrièrestart van drie jonge advocaten).

 

Ook humor komt opnieuw ruimschoots aan bod met 'Messieurs Pipi' (video's waarin Pablo Andres en GuiHome de wereld veranderen terwijl ze toiletten schoonmaken) en 'Les Anonymes – Seizoen 2' (video's over verschillende onderwerpen zoals social media, ouderschap, homofobie, celibaat, popcultuur,...).

 

 

Tarmac

 

Tarmac doet zijn intrede op TikTok met twee van zijn formats die erg populair zijn in de Tarmac community: info van het type 'IZI News à la minute' en Tarmac Comedy met de beste momenten en punchlines (gemonteerd) van YouTube VOD.

 

Tarmac Music krijgt een make-over met een nieuw concept van artiestenclips 100% live in een Night Shop-setting. Een tweewekelijks muziekaanbod beschikbaar op YouTube, Instagram & Triller.

 

Tarmac breidt zijn DAB+ -aanbod uit met een volledig herziene programmering om van Tarmac DE urban radio bij uitstek in de Federatie Wallonië-Brussel te maken. Tussen 7u30 & 8u30 staat 'Morning Mix' op het programma: een uniek ochtendshowconcept, volledig live gemixt door de beroemde urban dj Beba Storm en gepresenteerd door Miss XY.

 

Het huidige Gaming-aanbod van Tarmac omvat: een Twitch-kanaal, YouTube-kanaal, content op Twitter en een Discord-community.

 

 • Nieuw: elke ochtend op weekdagen, van 7u00 tot 11u00, onthaalt LeMedTv de viewers van het Twitch-kanaal van Tarmac Gaming op informatie, debatten, reacts en, uiteraard, video games.

 • In november 2020 konden de liefhebbers de Tarmac Online Sessions volgen op het Twitch-kanaal twitch.tv/tarmacbe. Voortbouwend op hun succes bij de gaming communities vinden deze eSports competities vanaf 5 september weer elke zondag plaats. Aan het roer: nog altijd streamer en ambassadeur Vitality Adz, samen met andere streamers, om elke wedstrijd te beleven alsof je erbij bent.

 • Shinyusu, de Tarmac Gaming-uitzending rond Aziatische culturen, begint aan een nieuw seizoen. Elke donderdag om16u00 op het YouTube-kanaal van Tarmac Gaming, brengen Chada en Nadiro opnieuw interessant nieuws uit Azië.

 • Met Open Stream geeft Tarmac Gaming, elke woensdag om 14u00 op twitch.tv/tarmacbe, aan beginners de kans om samen met professionals te streamen op de games die de deelnemers hebben gekozen! Shooting, tips & begeleiding, live coaching: een niet te missen professionele streamerbeleving!

 

 

Auvio staat voor exclusiviteit!

 

Exclusiviteit op het gebied van sportuitzendingen: WRC (behalve de Powerstage ook uitgezonden op Tipik), Moto GP (vrije trainingen en kwalificaties, en ook de races uitgezonden op Tipik), Ronde van Frankrijk (voorstelling van het parcours in oktober), de Red Flames (bepaalde kwalificatiewedstrijden), Formula E (bepaalde races, ook op Tipik), WEC (endurance races met de '6 uur van Spa-Francorchamps', ook op Tipik), Moto Endurance en Superbike.

 

Exclusiviteit op het gebied van series met ruim 10 nieuwkomers per maand. Een greep uit het aanbod:

 

 • Baraki (zie 'Tipik televisie' hierboven): de nieuwe Belgische eventserie van de RTBF! In première op Auvio op 1 september.

 • Shitt’s Creek: deze Canadese serie won een Golden Globe voor de beste komische serie in 2021. Ze vertelt het verhaal van het ooit rijke gezin Rose dat, na het verlies van zijn fortuin, zijn intrek neemt in het stadje Shitt's Creek, hun enige overblijvend bezit. 

 • For Live: Amerikaanse dramaserie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Isaac Wright Jr. De onterecht van moord beschuldigde en tot levenslang veroordeelde Aaron wordt advocaat vanuit zijn cel. Hij gebruikt zijn nieuwe activiteit om zijn medegevangenen te helpen, maar ook om zijn onschuld te bewijzen.

 • Crossing Sword: Amerikaanse animatieserie voor volwassenen. Patrick, een goedhartige boer, krijgt als schildknaap toegang tot het prestigieuze koninklijke kasteel. Zijn droombaan verandert al snel in een nachtmerrie wanneer hij ontdekt dat zijn geliefde koninkrijk wordt gerund door een horzelnest van geile vorsten, boeven en charlatans.

 • Quiz: Britse miniserie van 3x60’. Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van Charles Ingram en zijn vrouw Diana, die begin jaren 2000 een schandaal veroorzaakten nadat ze - met de hulp van een medeplichtige in het publiek - betrapt werden op vals spelen in de spelshow 'Who Wants to Be a Millionaire' .

 

Exclusiviteit met een catalogus van ruim 120 gratis documentaires. Portretten (zoals die van de Britse koninklijke familie), sport, maatschappelijke documentaires (draagmoeders, digitale detox, sekswerkers, enz.), exclusieve enquêtes, reportages (onder andere over mensen die naar de uithoeken van de wereld verhuisden), celebrityschandalen (14 afleveringen van Hollywood Stories ), enz.

 

Naast het Auvio-aanbod, pakt de RTBF ook uit met een andere 'digitale' nieuwkomer gewijd aan nieuws en informatie. Het RTBF-nieuws dat al verspreid wordt via Facebook, YouTube en Instagram, verschijnt nu ook op TikTok, een van de populairste social media ter wereld, met het MAJ-account (@maj.rtbf). MAJ (afkorting van 'Mise à jour' - update) is een informatieaanbod voor jongeren (15-20 j). Het doel? Inspelen op de behoefte aan betrouwbare en open informatie voor deze aankomende volwassenen die hun leven zonder al te veel problemen willen leiden, en die zich gehoord en gerespecteerd willen voelen.  

 

 

De informatie hierboven zijn slechts enkele voorbeelden van de belangrijkste content die het nieuwe RTBF-seizoen te bieden heeft. De tv-zenders, radiostations en internet hebben nog heel wat meer content in petto…

 

 

Aarzel niet contact op te nemen met onze afdeling(en) Sales en/of Trading & Revenue om meer te vernemen over de commerciële mogelijkheden van de verschillende RTBF-merken.