RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

27.08.2020

Een najaar als geen ander

Najaar 2020: de RTBF staat verder dan ooit in zijn 'publieksgerichte' strategie

Een najaar als geen ander

Het najaar 2020 van de RTBF is anders dan gewoonlijk. Onze mediapartner staat verder dan ooit in zijn publieksgerichte strategie. Met de lancering van 'Tipik', een nieuw medium 'digitaal-radio-tv' voor jonge volwassenen, is een nieuwe stap gezet. Maar de ambitie van de RTBF reikt verder! Nieuwigheden, aanpassingen en niet te missen programma's zijn gepland voor alle merken.

Op 7 september 2020 worden La Deux en Pure 'Tipik'. De lancering van dit nieuwe medium 'digitaal-radio-tv' voor jonge volwassenen is ongetwijfeld hét evenement van het najaar van de RTBF. Dit unieke, transversale, trendy merk speelt in op de verlangens en verwachtingen van jonge actieve volwassenen die schipperen tussen het verlangen naar ontspanning en de behoefte om te begrijpen.

 

 

'Tipik' pakt uit met een waaier van nieuwe producties en/of eigen producties (lees ook 'Nieuw medium: digitaal-radio-tv'). Maar de vaste waarden die La Deux en Pure zo succesvol maakten, blijven uiteraard behouden. Sport op televisie bijvoorbeeld (lees ook 'Goedgevulde sportkalender!')

 

RTBF gaat nog verder dan 'Tipik' bestemd voor 25-4-jarigen en zet zit continu in om zijn aanbod af te stemmen op de verwachtingen van zijn drie andere belangrijkste doelgroepen: het publiek op zoek naar een groepsgevoel (La Une et VivaCité), het publiek op zoek naar verdieping (La TroisLa PremièreClassic 21 enMusiq’3) en de jongeren tot 25 jaar (Tarmac en Ouftivi).

 

Het is binnen dit specifieke kader dat elk RTBF-merk voor het najaar 2020 uitpakt met een aantal nieuwigheden.  

  

 • '100% SPORT'

'100% SPORT' is de verdere ontwikkeling van 'Le Week-End Sportif'. Het is een van de oudste programma's van de RTBF dat voortaan dus in een nieuw jasje steekt. Deze verjongingskuur is geïnspireerd op de trends, lifestyles, en de consumptie van sportliefhebbers. Een nieuw decor, een nieuwe presentator en een nieuwe manier om de sport - alle sporten - te benaderen! Het magazine krijgt meer talkshow-allures. Jérémie Baise neemt de uitdaging aan om '100% SPORT' elke zondag te presenteren. Hij wordt omringd door chroniqueurs met verschillende achtergronden maar met dezelfde passie voor sport: Eleonor Sana, Duke Tshomba, Pholien Systermans en Amal Amjahid.

 

 • 'Questions en prime'

Voortaan op maandag- en dinsdagavond, na het journaal (JT) van 19u30. Dit programma, dat met succes geïntroduceerd werd tijdens de lockdown, luistert naar vragen van kijkers, gaat dieper in op het onderwerp van de dag, geeft duiding en laat experten en mensen uit de praktijk aan het woord.

 

 • 'Alors on sort?'

'Alors on sort?' is de nieuwe dagelijkse culturele agenda op La Une, uitgezonden na het journaal (JT) van 13u00 en voor dat van 19u30, gepresenteerd in voice-over met commentaarstem van Joëlle Scoriels. In 1 min 30 wordt elke dag een overzicht gegeven van de culturele activiteiten (concerten, tentoonstellingen, literatuur, theater, enz.) in de Franse Gemeenschap. Op zaterdag om 12u00 presenteert Joëlle in levende lijve de beste activiteitentips en -ideeën van de afgelopen week.

 

 • 'Invisible'

'Invisible' of 'Unseen' is een fantasyserie (RTBF-coproductie) over de inwoners van Creux die, in een tiental dagen, te maken krijgen met een geheimzinnig fenomeen: sommigen van hen worden onzichtbaar. Uit het zicht kan het onzichtbare alles doen zonder gezien te worden… Maar is dit wel een voordeel?  

 

 • '1 semaine sur 2', 100% Belgische minifictie

Het verhaal van een samengesteld gezin waarin elk zijn plaats probeert te vinden. Een komedie met in de hoofdrollen Carole Matagne en Jean-Jacques Rausin ('Ennemi Public'), vanaf 12/10 elke dag van de week uitgezonden vlak voor het journaal (JT) van 19u30.

 

 • Fictie troef

De 'séance VIP' op maandag wordt genieten geblazen met onder meer Le Grand bain, Les Animaux Fantastiques (Fantastic Beasts…), A star is born, enz. De Franstalige tv-films (RTBF-coproducties) zijn topklasse, zoals onder meer: Au-dessus des nuages, La fugue, T’en fais pas je suis là, enz. En er staan heel wat nieuwe series op het programma, zowel RTBF-coproducties (Grand Hôtel, Infidèle S2, La promesse, enz), als buitenlandse series (Balthazar S3, Coup de foudre à…, Meurtres à…, Crimes parfaits, Le voyageur, enz.).

 


 • 'La Grande Forme'

Van maandag tot vrijdag, van 13u00 tot 14u00. We zijn allemaal dagelijks begaan met onze gezondheid. De coronacrisis heeft dit collectieve bewustzijn nog versterkt. Om hierop in te spelen, bedacht VivaCité een nieuw programma: Adrien Devyver en Doc Charlotte geven de luisteraars een antwoord op hun vragen over gezondheid. Ze worden bijgestaan door experten die de luisteraars helpen om in alle omstandigheden gezond en fit te blijven.

 

 • 'Vivre Ici'

Van 14u00 tot 16u00 geeft dit programma (ontkoppeld in vier regionale versies) de luisteraars informatie over het dagelijkse leven in hun streek. Dit najaar zijn er twee nieuwe presentatoren. In Brussel neemt Vanessa Klak de uitdaging aan om de Brusselaars elke dag samen te brengen. En 'Vivre Ici Liège' wordt voortaan gepresenteerd door Pascal Michel, een jonge Luikenaar die bekend werd in de ochtenduitzending (6-8) van VivaCité.

 

 • 'Super Nanas'

Op zaterdag van 14u00 tot 16u00. In een ontspannen sfeer belichten Sara De Paduwa, Ophélie Fontana, Fanny Jandrain en Laure Fornier de opmerkelijke vrouwen die het nieuws halen. 'Super Nanas' is een programma van deze tijd, vriendelijk en attent, dat niet alleen vrouwen aanspreekt…

 

  • 'C’est archivé près de chez vous'

Op vrijdag om 21u05. Dit erg populaire zomerprogramma wordt in oktober nog uitgebreid en opgebouwd in twee fasen: deel 1 op een set rond een bepaald thema, en deel 2 het complete archief. Hoofdarchivaris Jean-Luc Fonck wordt voortaan bijgestaan door een digitale assistent die bijkomende informatie geeft over de geschiedenis van de uitzendingen die de grote baas heeft geselecteerd! Soms worden er gasten uitgenodigd, directe getuigen van de gekozen programma's. 'C’est archivé près de chez vous' toont alle de grote uitzendingen die de geschiedenis van de RTBF hebben geschreven!  

  • De Podcasts van la Première

Er waait een frisse wind in de catalogus van de Podcasts van La Première (beschikbaar op de website van La Première) dat zijn aanbod flink uitbreidt. Je vindt er niet enkel de zomerseries, maar ook de najaarsprogramma's (L’Invité de Matin Première, Plan B, Le Mug, Entrez sans frapper, CQFD…). Er zijn ook nog de fictiepodcasts met diverse genres (thriller, komedie, feelgood, enz.) en protagonisten (bekend talent en aankomende auteurs). De fictie van La Première zit vol verrassingen: Anne Gruwez vertelt op haar manier een historisch fait divers, Laurence Bibot heeft het over prinses Marie-Josée, Sandra Zidani die het verhaal van Blauwbaard herschrijft… De nieuwe producties worden elke zondag om 16u00 uitgezonden op de radio in 'Les Podcasts de La Première'.

 


 

Het nieuwe programmarooster van Classic 21 dat in mei werd geïntroduceerd, heeft een volledig herzien aanbod tussen 06u00 en 12u00.

 

 • Van 6u00 tot 9u00

Raphaël Scaini staat in de ochtend aan het roer van 'Coffee On The Rocks'. Daarna neemt Fanny Gillard het over in 'Tempo'. Deze twee dynamische, blije en nochtans totaal verschillende persoonlijkheden, belichamen perfect de spirit van Classic 21.

 

 • Van Seattle tot Londen

In september 2020 is het 50 jaar geleden dat Jimi Hendrix ons verliet. Voor de gelegenheid presenteert Walter De Paduwa een reeks van 20 afleveringen waarin hij terugblikt op het leven van deze beroemde gitarist.

 

 • 'The Band Next Door'

Van bij de start van de lockdown besloot Classic 21 getalenteerde artiesten van bij ons te steunen (#Restart). Met 'The Band Next Door' presenteerde Fanny Gillard (en het hele Classic 21-team) live showcases. Een zeldzaam radioproduct, gelijktijdig ook op Auvio uitgezonden, en dat Classic 21 ook in de toekomst blijft aanbieden.

 

 • 'Rockcast'

Audioliefhebbers kunnen in het late najaar hun hart ophalen aan twee exclusieve podcasts rond rock: de rockcasts!

 


Musiq3 gaat in het najaar verder op zijn elan en biedt zijn luisteraars nog meer topprogramma's tijdens de week en in het weekend, maar ook enkele nieuwigheden!

 

 • 'Un p’tit shoot de philo'

Donderdag om 8u45 in de ochtendshow 'La Matinale'. Pascale Seys is er weer met haar wekelijkse filosofieprogramma dat voortaan 'Un p’tit shoot de philo' heet, en waarin ze eenvoudige filosofie rond algemene of actualiteitsthema's presenteert. Naast het radioprogramma verschijnt er ook een originele en vernieuwende video op de Facebookpagina van Musiq3.

 

 • 'La Matinale'

Van maandag tot vrijdag, van 6u30 tot 9u00 in 'La Matinale'. Al meer dan een jaar kunnen de luisteraars van Musiq'3 genieten van pianist en acteur Pierre Solot. In het najaar wordt hij - naast Brigitte Mahaux - de nieuwe stem van Musiq3 totdat Adèle Molle eind van het jaar terugkomt.

 

 • 10 jaar 'Festival Musiq3 Bruxelles'

Van 25 tot 27 juni 2021. Het grote feest voor het 10-jarig bestaan van het Festival moest uitgesteld worden, vindt plaats in het laatste weekend van juni 2021 in Flagey, met artiesten die hun stempel drukten op de 10 edities van het Festival… Niet te missen!

 


Ook in het nieuwe seizoen worden de liefhebbers van videogames en eSport verwend op Tarmac Gaming. Het goedgevulde en gevarieerde nieuwe aanbod is zowel educatief als entertainend en richt zich tot alle fans van de geekcultuur: regelmatige uitzendingen op Twitch, videogaming news op alle kanalen, dagelijkse eSport-wedstrijden, het laatste nieuws op de markt en alles wat je moet weten over de geekcultuur. En voor al wie het nog niet deed: hoog tijd om in te schrijven op TarmacBe, het Twitchkanaal van Tarmac!

 

 • Izi news

Izi, de nieuws- en informatievideo, afwisselend gepresenteerd door Laure en Coralie, wordt vanaf het najaar uitgezonden op maandag, woensdag en vrijdag. In de taal van de Tarmac-community blijven Laure en Coralie inzoomen op figuren die buzz creëren op social media, musical topics of/en meer maatschappelijk geëngageerde onderwerpen... Format van +/- 3 min. in VOD om 16u00 op YouTube, IGTV, Facebook & de Tarmac-app. Beschikbaar in audio voor DAB+.

 

 • De kubus

Elke week presenteert Tarmac een nieuwe Belgische of internationale artiest in een uniek kubusvormig decor. Een gelegenheid om artiesten in de kijker te plaatsen die de kubus op hun eigen creatieve manier zullen personaliseren. Elke zaterdag te ontdekken: een +/- 3 min.-format op YouTube, IGTV, Facebook & de Tarmac-app.

 

 • Story by Queeny

Vanaf september doet Queeny een markant en weinig bekend feit uit de geschiedenis van het web of de popcultuur uit de doeken. Een 100% educatief project, te ontdekken op dinsdag op IGTV of de Instagrampagina van Tarmac.

 


Een jaar nadat de RTBF-radio voor alternatieve muziek werd gelanceerd, zet de zender een belangrijke stap en verstevigt hij zijn positie in het Belgische radiolandschap.

 

 • 16u00-20u00, maandag-vrijdag

Groot nieuws: Jam heeft het immense genoegen Maya Cham te mogen verwelkomen. Met haar gebruikelijke enthousiasme presenteert ze dagelijks aan het eind van de namiddag een uitzending. Het ontdekken van Belgische artiesten, een aspect waarop Jam van bij de start al op focust, krijgt voortaan extra aandacht.

 

 • 16u00-18u00, zaterdag

Jam zendt op zaterdagnamiddag DJ-sets uit met de spotlights op jonge dj's uit de Belgische independant-scène.

 


 

 • '100% SPORT'

'100% SPORT' brengt aanvullend op het wekelijks tv-magazine ook een dagelijks digitaal journaal. In amper vijf minuten wordt de sportactualiteit van de dag samengevat. Zowel de populaire sporten als de minder bekende disciplines komen aan bod. De webbezoekers worden interactief betrokken via peilingen of op Instagram. Voor de eerste uitzendingen verwelkomt Benjamin Deceuninck samen met David Bertrand en François Zaleski de webbezoekers. Afspraak op Auvio vanaf 29 augustus om 18u30, en fragmenten vindt u terug op de Facebook- en Instagrampagina van RTBF SPORT.

 

 • Info op Instagram

RTBF Info verschijnt op Instagram en breidt uit op Facebook. RTBF Info staat voor snel reageren, een relevante, onafhankelijke kijk en heldere duiding. De informatie is gecheckt, betrouwbaar en toegankelijk. Zowel de laatste nieuwsberichten als de dossiers komen aan bod. En fake news wordt door de RTBF-journalisten in innovatieve formats ontzenuwd.

 

 • Steeds meer content op Auvio

  • Radio-Canada en de RTBF gingen een partnership aan om het bereik van de Canadese producties op de Belgisch-Franstalige markt te vergroten. Sinds half juli zijn er zeven producties beschikbaar op Auvio: de fictiereeksen 'District 31', 'Ruptures', 'Trop' en 'Les bogues de la vie', en de documentaires 'Greffe faciale', 'Bye' en 'Les passeurs de vérité'.

  • Premium aanbod: exclusief op Auvio vindt u nu ook het aanbod met abonnement van Sooner, het streamingplatform met de grootste catalogus van onafhankelijke films in België (ruim 1.500 films).

  • Series Corner: de catalogus breidt nog uit met 'Mafia Hunter' (een serie van de RAI over de Italiaanse mafia in de jaren 90), 'Rivals Forever' (het levensverhaal over de broers Adi en Rudi Dassler, oprichters van de merken Adidas en Puma) en 'The Nest' (miniserie van BBC One).

  • Exclusieve 'Sport': exclusief op Auvio verschijnen de test- en kwalificatiespecials van de MotoGP en het WRC (wereldkampioenschap rally). Wat tennis betreft biedt het digitale platform van de RTBF drie extra live-uitzendingen van Roland Garros.

 

En ook nog… 

 

De informatie hierboven geeft u slechts enkele voorbeelden van de topcontent die de RTBF dit najaar op het programma zet. Onze tv- en radiozenders en digitale kanalen hebben nog heel wat meer te bieden…

 

 

 

Neem zeker contact op met onze afdelingen Sales en/of Trading & Revenue
om te weten welke commerciële kansen de RTBF te bieden heeft voor al zijn merken.