RMB staat niet stil

Verdiep je in ons nieuws

28.08.2019

28/08: nieuw RTBF-seizoen!

RTBF perfectioneert zijn programmering om vier doelgroepen tevreden te stellen.

28/08: nieuw RTBF-seizoen!

Verleden jaar evolueerde de RTBF van een mediagerichte naar een nieuwe, publiekgerichte structuur. Voor het 2019-2020 seizoen staat de strategie helemaal op de rails: de RTBF perfectioneert zijn programmering om de vier belangrijkste doelgroepen tevreden te stellen.

Het transversaal samengestelde RTBF-aanbod voor televisie, radio en online, speelt in op de behoeften van de Franstalige mediaconsumenten die onderverdeeld zijn in vier fundamentele 'communities'. Samen voldoen de verschillende merken van de RTBF aan de verwachtingen van deze vier doelgroepen:

 • La Une en VivaCité richten zich op de eerste plaats tot een publiek dat op zoek is naar een groepsgevoel (content om te delen; didactische info, entertainment, sport; traditionele media en digitale aanvulling).

 

 • La Trois, La Première, Classic 21 en Musiq’3 wekken vooral interesse bij een publiek dat op zoek is naar verdieping (me-time; ontwikkeling, verrijking, passies; zoeken naar lineaire/digitale content).

 

 • La Deux en Pure zijn bestemd voor jonge volwassenen, 25 tot 39 jaar (actief, 'nomadisch' leven; authentieke, geëngageerde content; entertainmentcodes; charismatische en inspirerende ambassadeurs).

 

 • Tarmac en Ouftivi zijn de media van de jongeren tot 25 jaar (plezier beleven, zich aanpassen, zich bevestigen; verandering, multi-platformen; herkenningsambassadeurs).

 

Het digitale platform Auvio en de RTBF-websites zijn zowel een doorgeefkanaal als een verlengde van deze vier soorten gerichte content.  

 

Op elk van deze tv- of radiozenders versterken de nieuwigheden en aanpassingen van de nieuwe seizoensprogrammering de RTBF-strategie van de 4 doelgroepen. Samengevat onthouden we vooral:

 

La Une: topfictie en spannende onderzoeken

 • De namiddag- en vooravondprogrammering gaat voor uitzendingen die hun sporen hebben verdiend: 'Affaire conclue', de series 'Meurtre au paradis' (Death in Paradise) en 'Demain nous appartient', de quiz 'Les Associés' gepresenteerd door Sara De Paduwa en het consumentenmagazine 'On n’est pas des pigeons'. Nieuwkomer in deze uurschijf is het dierenprogramma 'Trop mignons, nos compagnons!'.

 

 • De 'séance VIP' op maandag pakt uit met een reeks topfilms zoals 007 Spectre, Patients, Au revoir là-haut, Passengers met Jennifer Lawrence en Chris Pratt, La fille du train (The girl on the train) met Emily Blunt, Dunkerque (Dunkirk), Fast & Furious 8, L’école buissonnière met François Cluzet, enz.) of familiefilms zoals Knock met Omar Sy, Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?, Garde alternée met Didier Bourdon, Daddy cool, enz.

 

 • De televisiefilms of politieseries van dinsdagavond worden gevolgd door een nieuwe, aangrijpende documentaire: de afleveringen van "L’enquête de ma vie" blikken terug op misdaadzaken met focus op het werk en de denkwijze van de onderzoeker.

 

 • Andere spannende verhalen op woensdag, afgewisseld met 'Devoir d’enquête' en 'Questions à la Une': de documentairereeks 'Chasse à l’homme', over belangrijke politiespeurtochten die de afgelopen 30 jaar in België

 

 • Patrick Weber verlaat RTL en stapt over naar de RTBF. Op vrijdagavond presenteert hij 'Le temps d’une histoire', een nieuwe documentairereeks rond het thema van de vooraf getoonde film, die de kijker uitvoerig laat kennismaken met het leven van een belangrijke figuur of beroemdheid.

 

 • Op zaterdag in de late namiddag verschijnt de nieuwkomer 'Vintage mecanic', een programma over de renovatie en veiling van mythische wagens.

 

 • Zondagavond is de succesvolle tv-serie 'Unité 42' met Patrick Ridremont terug voor een tweede seizoen.

 

 • Als 'niet te missen', stippen we aan:

  • De kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels voor Euro 2020 in september, oktober en november. Te beginnen met de wedstrijden San Marino - België (06/09) en Schotland - België (09/09).

  • 'Rendez-vous Grand-Place', een kleurrijke show met Angèle op vrijdag 27/09 ter gelegenheid van de feestdag van de Franse Gemeenschap.

  • 'The Voice Kids' de talentenjacht voor jong Belgisch zangtalent van 8 tot 14 jaar in januari 2020

  • En ook de 7e editie van 'Viva for Life' in Doornik, de actie 'Cap 48' met Kev Adams als peter van de feestelijke slotavond, enz.

 

La Deux wekt steeds meer nieuwsgierigheid

 • Versterking in de namiddag met 'N’oubliez pas les paroles', entertainment gepresenteerd door Nagui (een uur vroeger dan Frane2) en 'Le Prince de Bel-Air' (The Fresh Prince of Bel-Air) de mythische serie waarin Will Smith zijn eerste grote rol speelde.

 

 • Met documentaires voor een (jong) volwassen publiek, wil de primetime van dinsdagavond gewetens wakker schudden, uitdagingen van morgen definiëren en een actuele kijk geven op onze samenleving.

 

 • Vrijdagavond onderzoekt 'Non élucidé', een documentairereeks gepresenteerd door Arnaud Poivre d'Arvor, zoon van PPDA, de grote, onopgeloste Franse strafzaken. 

 

 • Ook fictie neemt een belangrijke plaats in op La Deux, meer bepaald met een fikse reeks grote films op zaterdagavond (Les Evadés (The Shawshank Redemption), Le Fugitif (The Fugitive), The big Lebowski, La Rivière sauvage (The River Wild), American Pie, enz.) en nieuwe, nog niet getoonde Amerikaanse series op zondag, zoals 'New Amsterdam' of 'The enemy within'.

 

 • Wat evenementen betreft, stippen we de D6bels Music Awards en Magritte du cinéma aan (beide in februari 2020), en uiteraard het hele sportgebeuren - live en in de sportmagazines (Europa League, wielrennen op de weg, Memorial Van Damme, atletiek, enz.).

  

La Première bouwt informatie & cultuur uit

 • Nieuw ochtendprogramma (la matinale) met drie sleutelmomenten:

  • 06u-07u: hot news en speciale aandacht voor de afgelopen 12 uren

  • 07u-08u: de actualiteit bepaalt deze uurschijf. De informatie is 'levendig' (interviews, reportages, rubrieken, langere verhalen, enz.) en diepgaand.

  • 08u-09u: na het avondjournaal van 08u00, wordt ingezoomd op een belangrijk nieuwsitem, met duiding en standpunten.

 

 • Van 09u tot 10u: Elodie de Sélys en Xavier Vanbuggenhout presenteren, met de hulp van hun chroniqueurs 'Le Mug', een nieuw magazine over media en popcultuur. Ze geven uitleg over de mediafenomenen, de culturele evenementen, de opkomende trends, het gebeuren achter de schermen van de media, het internet, de sociale media, de film-, muziek- en stripwereld.

 

VivaCité: tussen content en muziek

 • VivaCité bouwt verder op het succes van 'La Récré de Midi' en geeft meer ruimte aan het programma dat voortaan wordt uitgezonden van 12u tot 14u. Een extra lunchuur dus, in een opgewekte sfeer met Fanny Jandrain, in het gezelschap van Adrien Devyveren Kody!

 

 • 'La Vie du bon côté', het 'wellbeing'-programma van VivaCité dat op een grote luisteraanhang kan rekenen, is voortaan online te beluisteren. Sylvie Honoré is ook digitaal van de partij met enerzijds een dagelijkse, korte podcast over een bepaald thema en anderzijds een dagelijks 30'-format over hetzelfde thema, en met een gast.

 

 • Van 14u tot 16u wordt de regionale aanpak, een van de troeven van VivaCité, voortgezet. De uitzending 'Aller-Retour' heet voortaan 'Vivre Ici', een naam ontleend aan de bekende website. Met vier ontkoppelingen (Brussel, Henegouwen, Luik, Namen) blijft de informatie niet meer beperkt tot culturele of verenigingscontent, maar bevat ze ook inhoud die aansluit met topics die de luisteraars interesseren (koken, gezondheid, tuinieren, alledaags leven, burenhulp, enz.). De lokale televisies blijven hierin een rol spelen, meer bepaald met de samenvatting van hun journaal.

 

 • Van 16u tot 18u volgt Michaël Pachen Olivier Duroy op in 'Quoi de neuf'. De uitzending richt zich op ontspanning en interactie met de luisteraars: beknopt nieuws, bijzondere nieuwtjes, muziek en quiz om de luisteraar op een speelse en originele manier te informeren.

 

 • Van maandag tot donderdag, van 18u tot 19u30, neemt Patrick Weber de touwtjes in handen van 'C’est pas fini!'. Tijdens deze interactieve uitzending blikt Patrick, samen met een team chroniqueurs en studiogasten, terug op de sterke momenten van de dag. De luisteraars, die centraal staan in het programma, komen uitvoerig aan het woord.

 

Pure remixt zijn ochtenduitzending

 • Elke ochtend van 6u tot 10u remixen Selim en Malou de ochtendshow in een opgewekte stemming en met veel goede muziek. Op het programma: humor, geschenken, een dik dossier en gasten. En Snooze geeft een fris accent aan de voormiddag!

 

Classic 21, nog meer rock!

 • Op vrijdag, van 21u tot 22u, presenteert Delphine Ysaye 'Ladies in rock', een programma dat volledig in het teken staat van vrouwelijke rock en elke week een portret voorstelt van een onvergetelijk icoon in het genre. De uitzending besteedt ook veel aandacht aan hedendaagse en lokale artiesten.

 

 • Het webradio-aanbod van Classic21 wordt uitgebreid met 'Noir, Jaune, Rock', een programma dat het beste van de Belgische rock laat horen.

 

Musiq’3 organiseert een nieuw festival

 • Het eerste Festival Musiq3 Waals-Brabant vindt plaats van 21/09 tot 06/10/2019 en wil net als zijn grotere Brusselse naamgenoot toegankelijk en gezellig zijn. Het Festival Musiq3 Waals-Brabant moet zowel de klassieke muziek als de muziekmakers doen ontdekken (muzikanten, componisten, cultuurmakers, enz.). Het evenement verloopt in twee fasen:

  • eerste week: vijf 'Sorties d’artistes' om muzikanten van Waals-Brabant te ontmoeten;

  • tweede week: focus op Ottignies-Louvain-la-Neuve met 15 concerten rond het thema 'Diversity': van kamermuziek tot musicals, van jazz tot techno en van Gregoriaanse gezangen tot kindershows.

 

 • Op zaterdag voegt Musiq’3 een nieuw magazine toe aan het programma 'Soirée Opéra' dat voortaan uit drie delen bestaat: om 20u een overzicht van het laatste nieuws uit de operawereld; om 20u15, heruitzending van een opera die recent in België of in een EBU-land werd opgenomen; en daarna uitzending van een zeldzame of oudere opera, in lijn met de rest van het programma.

 

Tarmac: connectiviteit, interactiviteit & gaming

 • Na 12 jaar presentatiewerk op Fun en NRJ, stapt hiphop- en R&B-kenner Vinz nu over naar Tarmac. Vinz verzorgt er een dagelijkse show op de Tarmac-app en via DAB+, met aankomend talent, influencers en artiesten, en uiteraard veel interactiviteit op de sociale media.

 

 • Wat gaming betreft, blijft Tarmac nationale en internationale wedstrijden en toernooien coveren. In september zijn de Tarmac Ciné Sessions terug voor een tweede editie. Het format blijft hetzelfde maar er staan meer afspraken op de agenda en de gaming events vinden voortaan naast Brussel ook plaats in Luik en Charleroi.

 

En ook nog…

Bovenstaande overzicht geeft slechts enkele voorbeelden van de topcontent die de nieuwe-seizoensstrategie van de RTBF illustreert. De tv- en radiozenders en het web hebben nog veel meer content voor u in petto…

 

 

 

 

Aarzel niet contact op te nemen met onze afdelingen Sales en/of Trading & Revenue om te weten welke commerciële kansen de RTBF biedt voor al zijn merken.